Min sjukdomshistoria

Jag vill berätta min endometrioshistoria för att uppmuntra alla som kämpar med denna sjukdom.
Diagnosen endometrios fick jag 1999 då jag kom in akut med svåra magsmärtor och man konstaterade allvarliga sammanväxtningar i buken. Allt detta hände då jag var i en period av stress både på jobbet och privat. Jag var då 30 år gammal och hade dittills haft helt normala, icke smärtsamma menstruationer .

Jag blev behandlad med laser och fick en remiss till en specialist som ordinerade sex månaders hormonbehandling, dvs. konstgjort klimakterium. Läkarna talade om att min endometrios var så allvarlig att jag nog skulle förbereda mig på ett liv utan barn alternativt fundera på adoption. Någon månad efter det att hormonbehandlingen var avslutad kom mensen och smärtorna tillbaka…
jag blev förstås jätteledsen.

Jag tog tjänstledigt och bestämde mig för att ta det lugnt och bli frisk. Provade allt. Akupunktur, örter, QiGong, promenader i skogen, affirmationer. Ja, vad gör man inte i ren desperation?
På ett antikvariat hittade jag boken ”A key to healing through nutrition” av Dian Shepperson. Jag lade om kosten efter hennes rekommendationer. Dvs. undvek alkohol, vetemjöl, socker samt använde laktosfria mjölkprodukter. Smärtorna i samband med mens gav med sig något men blödningarna var långvariga och rikliga.

Jag kontaktade även en näringsterapeut som konstaterade att jag hade högt östrogen och lågt progesteron samt brist på B12, zink och magnesium. Jag började med kosttillskott för att få ordning på hormonbalansen (genom att äta zinktillskott kan progesteron komma tillbaka till rätt nivå).
Våren 2000 hade jag svåra blödningar i sex veckor utan uppehåll. Mitt HB (järnvärde) var 68 (ska ligga på 120). Jag åkte återigen akut in på sjukhus och man konstaterade en stor cysta i livmodern. Läkarna lyckades operera bort den utan att skada livmodern. Det konstiga var att när de gick in i buken och tog bort cystan så kunde de inte se några som helst spår av endometrios.
Efter denna operation har jag inte haft några som helst symtom på endometrios. Jag har normal menstruationer utan smärta och mår jättebra.

Vi försökte få barn. Fick ett missfall och gjorde en provrörsbefruktning men inget hände så vi påbörjade en adoptionsprocess. Mitt i denna process blev jag spontant gravid och förra året födde jag en son som heter Olle – en liten solstråle.

Jag är medveten om att endometriosen kan börja spöka igen, så jag försöker leva så lugnt och hälsosamt som jag kan. Jag tror att ändringen i kosten samt hjälpen att åtgärda brister i kroppen i kombination med mental nedvarvning hjälpte mig att komma över endometrioskrisen. Jag hoppas att jag inspirera någon annan att prova detta.
Ina